Gå direkt till innehåll
Det vill svenskarna ge bort i jul – Årets second hand-julklapp 2022 utsedd

Pressmeddelande -

Det vill svenskarna ge bort i jul – Årets second hand-julklapp 2022 utsedd

Svenskarna vill både få och ge julklappar som inte är nyproducerade, det visar en färsk undersökning från Myrorna. Nu kan Årets second hand-julklapp 2022, utsedd av svenska folket avslöjas: tavlan! En personlig och ofta unik gåva som passar de flesta. Tillsammans med Claes Moser, konstexpert och känd från det populära TV-programmet Antikrundan, har Myrorna samlat allt som behövs för att öka konstkunskapen i de svenska hemmen. Här ger de tillsammans de fem bästa tipsen för jakten efter drömtavlan second hand.

I den färska undersökningen ”Årets second hand-julklapp” har Myrorna frågat svenskarna vilka julklappar de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Utöver tavlor är det smycken, böcker och ljusstakar är några av de ting som toppar listan.

Den svenska julhandeln omsätter årligen omkring 80 miljarder, varav det mesta är nyproducerat. Den ekonomiska utvecklingen och en stundande lågkonjunktur gör att fler kunder än tidigare besöker Myrornas butiker.

– Ju fler som öppnar för att testa second hand, desto bättre. Även om första besöket är på grund av att plånboken är tunnare än vanligt, så hoppas vi det ska leda till att fler får upp intresset för begagnat. Det är både hållbart, roligt och ekonomiskt. Handlar man hos Myrorna går dessutom allt ekonomiskt överskott till Frälsningsarméns sociala arbete, säger Åsa Blomberg.

Bland Myrornas tavlor finns något för alla, allt från litografier och etsningar, till akvarell- och oljemålningar väntar på att få förgylla väggarna i nya hem.

– Det är en riktig skattjakt att bläddra bland våra tavlor. Vill man ge bort en tavla finns det alla möjligheter att hitta något riktigt personligt och unikt, säger Åsa Blomberg, marknadschef på Myrorna.

Claes Moser, konstälskare tillika konstexpert känd från SVTs Antikrundan, hoppas att uppsvinget för second hand under hösten gör att fler får upp ögonen för potentialen i alla second hand-varor som finns där ute – inte minst konstverken. I sin egen samling har han omkring 500 tavlor och ett bibliotek bestående av 6000 konstböcker – resultatet av ett livslångt intresse och arbete. Att hitta den perfekta tavlan är en konstart i sig, oavsett om man är en rutinerad second hand-shoppare eller ny på område menar han.

– En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan gratis! För mig har tingen alltid haft ett långt liv – inget är sämre bara för att det är använt eller gammalt. Det har verkligen konsten lärt oss. Och det går i rätt riktning, idag är vi öppna för att handla alla typer av produkter second hand, säger Claes Moser.

Claes Mosers fem tips i jakten på julklappstavlan:

1. Ut och pröva dina vingar
När du ger dig ut på en second hand-runda, laborera så fritt du kan. Ha gärna ett mål med rundan, men utan att känna att du måste göra ett fynd. Till slut hittar du något som du blir intresserad av. Ibland får du med dig en tavla hem som du inte gillar – men vet du vad, det är inte värre än att du säljer den igen!

2. Inspektera baksidan
Vänd på tavlan och fråga dig om den håller för att hänga på en vägg. Har den ordentlig upphängning eller ett enkelt papperssnöre? Är den skadad på något vis? Finns det annan information som kan ge ledtrådar om tavlan? Ofta är baksidorna fulla av information, som spännande etiketter eller signaturer.

3. Ta en närmare titt
Har motivet skador eller har ramen påtagligt slitage? Det är viktigt att besiktiga föremålet innan du köper det. Titta ur alla vinklar – ju mer du vrider och vänder och tar på saker, desto mer lär du dig. Börjar färgen släppa på en målning, ramen är trasig eller tavlan blivit utsatt för fukt kanske man ska tänka till en och två gånger innan man slår till.

4. Våga patina
Jag är förlåtande för patina – det är en del av livsresan för en tavla. Därför kan jag alltid tänka mig att hänga upp en tavla den trots att den är lite bedagad. Det är vackert med ting som kan åldras!

5. Dokumentera mera

På second hand och loppis, i stan eller utmed landsvägen, kan du göra fantastiska fynd bortom nätauktionerna. Men be om kvitto och ställ många frågor om verket. Om det visar sig att föremålet har en historik, är kvittot en del av den. Dessutom är kvittot ett viktigt konsumentskydd. Fota din tavla och skriv upp vem som har målat den. Om vi ger tavlorna ett långt liv och en historia så lever kunskapen vidare.

Ämnen

Kategorier


Om Myrorna

Myrorna ägs av Frälsningsarmén och allt ekonomiskt överskott från verksamheten går till Frälsningsarméns sociala arbete. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom ideell second hand-varor och en betydande insamlingsaktör. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker.

Läs mer på myrorna.se.

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

Presskontakt VD 0736-88 69 70
Anna Östergren

Anna Östergren

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef

Relaterat innehåll

Nu avslöjas årets second hand-julklapp 2023

Nu avslöjas årets second hand-julklapp 2023

I en färsk undersökning har Myrorna frågat svenskarna vad de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Nu kan Årets second hand-julklapp 2023 utsedd av svenska folket avslöjas: vinylskivan. Myrornas vinylexpert Benjamin Lavén ger sina bästa tips till den som vill lägga en, eller flera vinylskivor under granen i år.

Claes Moser tipsar: så hänger du din tavla

Claes Moser tipsar: så hänger du din tavla

I Myrornas undersökning bland svenskarna visade det sig att den second hand-julklapp som stod högst på önskelistan är tavlan. Till den som nu fyndat tavlor på second hand – eller hoppas få i julklapp – ger Claes Mosers bästa tips för hur du ska hänga din konst som en expert.
– En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan grati

Myrorna, som tidigare presenterat Årets second hand-julklapp som ett sätt att främja en mer hållbar jul, hoppas att HUIs analyser tyder på en vändning i hur vi ser på konsumtion i en av årets mest konsumtionsintensiva perioder.

Julhandeln kan stå inför ett mer hållbart skifte

Stickat, stickat, stickat! I jul vill vi värma våra nära och kära. Det spår HUI Research i sin analys över julhandeln, och låter det hemstickade plagget symbolisera det som Årets julklapp.
Myrorna, som tidigare presenterat Årets second hand-julklapp som ett sätt att främja en mer hållbar jul, hoppas att HUIs analyser tyder på en vändning i hur vi ser på konsumtion i en av årets mest konsumtion

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrorna är en av Sveriges största och äldsta second hand-aktörer med över 30 butiker från norr till söder och en webbshop med över 1 000 auktioner i veckan. Hela det ekonomiska överskottet från Myrornas försäljning går till Frälsningsarméns arbete för människor som lever i utsatthet i Sverige.

Myrorna

Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden