Gå direkt till innehåll
Claes Moser tipsar: så hänger du din tavla

Nyhet -

Claes Moser tipsar: så hänger du din tavla

I Myrornas undersökning bland svenskarna visade det sig att den second hand-julklapp som stod högst på önskelistan är tavlan. Till den som nu fyndat tavlor på second hand – eller hoppas få i julklapp – ger Claes Mosers bästa tips för hur du ska hänga din konst som en expert.

– En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan gratis! För mig har tingen alltid haft ett långt liv – inget är sämre bara för att det är använt eller gammalt. Det har verkligen konsten lärt oss, säger Claes Moser.

6 tips – så hänger du dina tavlor som en konstexpert:

1. Kombinera hejvilt
Jobba med kluster! Titta inte på enskilda tavlor, utan se dem som grupper och försök att få grupperna så intressanta och brokiga som möjligt. Kombinera hejvilt – såväl gammalt och nytt som stort och smått. Det finns inga regler, och det går bra att blanda olja, teckningar, litografier, blyertsteckningar, akvareller. Låt den egna känslan och konstnärligheten styra!


2. Våga väggfärg

Man ska inte vara orolig för att ha en stark färg på väggen – tvärtom! Starka kulörer lyfter fram konsten och det uppstår en kontrastverkan. Det är dessutom så lätt att måla om hemma idag, så ha inte för stor respekt för att rolla en vägg – den kan lätt rollas om igen.

3. Fotografera och laborera

Fotografera väggen från olika vinklar och laborera och testa olika hängningar. Då får du en bra överblick och kan jämföra olika varianter. Fota tavlorna var och en för sig, fota väggen och placera sedan ut tavlorna på olika sätt. Det går också att laborera väldigt mycket med digitala hjälpmedel. Experimentera och utforska mycket!

4. Asymmetri, ja tack!
Kasta regelboken och allt du hittills lärt dig om symmetri och räta vinklar! Häng tavlorna med små mellanrum, och undvik att sträva efter raka överkanter eller underkanter. Att hänga tavlor är en konstart i sig, men efter ett tag lär man sig komponera som en riktig konstnär!

5. Inspireras av andra
Titta dig om kring hemma hos andra, på gallerier eller när du är ute på stan – hur hänger andra? Titta på många olika typer av väggar! Fråga också dina gäster vad de tycker om din upphängning, då kan du får många kloka inspel. Och förstås, bläddra i inredningstidningar och böcker och hämta inspiration därifrån.

6. Våga byta
En vägg med tavlor är inte fixt och fast – det är föränderligt! Jag vill slå ett slag för säsongstavlor, där man låter tavlor komma och gå, byta plats och rum, under årets gång. Dessutom kan man ändra smak rätt vad det är!

Kategorier

Kontakter

Åsa Blomberg

Åsa Blomberg

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 0702276618

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden