Gå direkt till innehåll
Claes Moser tipsar: så hänger du din tavla

Nyhet -

Claes Moser tipsar: så hänger du din tavla

I Myrornas undersökning bland svenskarna visade det sig att den second hand-julklapp som stod högst på önskelistan är tavlan. Till den som nu fyndat tavlor på second hand – eller hoppas få i julklapp – ger Claes Mosers bästa tips för hur du ska hänga din konst som en expert.

– En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan gratis! För mig har tingen alltid haft ett långt liv – inget är sämre bara för att det är använt eller gammalt. Det har verkligen konsten lärt oss, säger Claes Moser.

6 tips – så hänger du dina tavlor som en konstexpert:

1. Kombinera hejvilt
Jobba med kluster! Titta inte på enskilda tavlor, utan se dem som grupper och försök att få grupperna så intressanta och brokiga som möjligt. Kombinera hejvilt – såväl gammalt och nytt som stort och smått. Det finns inga regler, och det går bra att blanda olja, teckningar, litografier, blyertsteckningar, akvareller. Låt den egna känslan och konstnärligheten styra!


2. Våga väggfärg

Man ska inte vara orolig för att ha en stark färg på väggen – tvärtom! Starka kulörer lyfter fram konsten och det uppstår en kontrastverkan. Det är dessutom så lätt att måla om hemma idag, så ha inte för stor respekt för att rolla en vägg – den kan lätt rollas om igen.

3. Fotografera och laborera

Fotografera väggen från olika vinklar och laborera och testa olika hängningar. Då får du en bra överblick och kan jämföra olika varianter. Fota tavlorna var och en för sig, fota väggen och placera sedan ut tavlorna på olika sätt. Det går också att laborera väldigt mycket med digitala hjälpmedel. Experimentera och utforska mycket!

4. Asymmetri, ja tack!
Kasta regelboken och allt du hittills lärt dig om symmetri och räta vinklar! Häng tavlorna med små mellanrum, och undvik att sträva efter raka överkanter eller underkanter. Att hänga tavlor är en konstart i sig, men efter ett tag lär man sig komponera som en riktig konstnär!

5. Inspireras av andra
Titta dig om kring hemma hos andra, på gallerier eller när du är ute på stan – hur hänger andra? Titta på många olika typer av väggar! Fråga också dina gäster vad de tycker om din upphängning, då kan du får många kloka inspel. Och förstås, bläddra i inredningstidningar och böcker och hämta inspiration därifrån.

6. Våga byta
En vägg med tavlor är inte fixt och fast – det är föränderligt! Jag vill slå ett slag för säsongstavlor, där man låter tavlor komma och gå, byta plats och rum, under årets gång. Dessutom kan man ändra smak rätt vad det är!

Kategorier

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

Presskontakt VD 0736-88 69 70
Anna Östergren

Anna Östergren

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef

Relaterat innehåll

Myrorna, som tidigare presenterat Årets second hand-julklapp som ett sätt att främja en mer hållbar jul, hoppas att HUIs analyser tyder på en vändning i hur vi ser på konsumtion i en av årets mest konsumtionsintensiva perioder.

Julhandeln kan stå inför ett mer hållbart skifte

Stickat, stickat, stickat! I jul vill vi värma våra nära och kära. Det spår HUI Research i sin analys över julhandeln, och låter det hemstickade plagget symbolisera det som Årets julklapp.
Myrorna, som tidigare presenterat Årets second hand-julklapp som ett sätt att främja en mer hållbar jul, hoppas att HUIs analyser tyder på en vändning i hur vi ser på konsumtion i en av årets mest konsumtion

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrorna är en av Sveriges största och äldsta second hand-aktörer med över 30 butiker från norr till söder och en webbshop med över 1 000 auktioner i veckan. Hela det ekonomiska överskottet från Myrornas försäljning går till Frälsningsarméns arbete för människor som lever i utsatthet i Sverige.

Myrorna

Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden