Gå direkt till innehåll
Nu avslöjas årets second hand-julklapp 2023

Pressmeddelande -

Nu avslöjas årets second hand-julklapp 2023

För andra året i rad har Myrorna frågat svenska folket vad de allra helst vill köpa second hand och ge bort i julklapp. Nu kan Årets second hand-julklapp 2023 utsedd av svenska folket avslöjas: vinylskivan. En personlig gåva som gått från att vara det enda musikmediet, till ett smalt nördintresse för att nu åter vara på uppgång och finnas i allt fler svenska hem. Här ger Myrornas vinylexpert Benjamin Lavén sina bästa tips till den som vill lägga en, eller flera vinylskivor under granen i år.

2022 blev det tavlan, i år toppas listan av ett annat platt paket – vinylskivan! I den färska undersökningen ”Årets second hand-julklapp” har Myrorna frågat svenskarna vad de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Förutom vinylskivan finns smycken, porslin och böcker på topplistan, tillsammans med fjolårets vinnare tavlan.

Varje år köper svensken i genomsnitt fem julklappar per person och spenderar runt 3000 kronor – det mesta som köps är nyproducerat. Men allt fler verkar gå emot normen. I Myrornas undersökning framgår det att inställningen till att köpa julklappar second hand är stor hos svenska folket. 7 av 10 vill handla julklappar som inte är nyproducerade.

– Med tanke på hur världen ser ut idag med krig, lågkonjunktur och klimatkatastrofer sätter allt fler ett värde i att bidra med det man kan, på många olika sätt. När årets största konsumtionshögtid närmar sig känns det fint att fler väljer att köpa sina julklappar second hand. Förutom att det är viktigt för klimatet och snällt mot plånboken går allt ekonomiskt överskott från Myrorna till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Vinylintresset sprider sig ner i åldrarna
I Sverige finns 32 Myrorna-butiker och så gott som alla har ett hörn för vinylskivor. Dessutom säljs mycket vinyl i Myrornas webbshop. Vinylerna som lämnas in till Myrorna spänner brett över såväl musikgenre som tidsera. Här finns allt från rock till jazz, punk och dansband, men vanligast är pop från 80-talet, enligt vinylentusiasten Benjamin Lavén som jobbar med att värdera ljud och bild på Myrornas centrallager i Botkyrka. Han menar att han börjat se en ny trend bland vinylsamlarna.

–Traditionellt sätt har intresset för vinylskivor varit ett gubbvälde, men jag märker hur det börjar sprida sig ner i åldrarna. Det är allt fler unga tjejer som köper skivor vilket är jättekul. Här finns en hel värld att utforska och det är inte någon algoritm som föreslår vad man ska lyssna på. Enligt mig är det världens bästa present, både till någon man tycker om och till sig själv, säger Benjamin Lavén, som värderar ljud och bild på Myrornas centrallager.

För den som vill handla vinylskivor i julklapp, men är osäker på vad man ska tänka på har Benjamin Lavén några matnyttiga tips:

– Var öppensinnad och lita på din magkänsla. Tycker du omslaget är snyggt och kul så är det stor sannolikhet att du också gillar musiken. Men glöm inte kolla skicket innan du bestämmer dig. Håll upp skivan mot en lampa och leta efter synliga repor. Ju färre repor desto bättre skick – och musikupplevelse, säger Benjamin Lavén.


Vinylexperten tipsar – så hittar du rätt julklappsvinyl till dina nära och kära:

Till mamma eller pappa
Föräldrar brukar tycka om musik från sin egen ungdom. Ta en titt i deras Spotifylista eller gamla skiv- eller vinylsamling så får du en hint om vad som kan uppskattas. Har man en mamma som gillar Bob Dylan så finns det ofta mycket bra second hand-exemplar. Dire Straits skiva Brothers In Arms är en klassisk ”pappa-favorit” med stor chans att hitta för den som gräver.

Till syster eller bror
Till ett syskon är det kul att ge presenter med humor och glimten i ögat. Bland vinylsamlingarna finns det skatter för den som letar. Allt från knäppa skivor med syntversioner av klassisk musik till smöriga loungeplattor eller band som spelar hits på en hammondorgel. Dessutom kan vinyler med roliga och fulsnygga omslag vara en kul gåva i sig.

Till partnern
Utgå från musik som ni har en känslomässig relation till. Finns det någon artist eller låt som symboliserar en speciell känsla eller ett minne för er? En vinylskiva är en fin symbol som man kan ha framme och sätta på vid speciella tillfällen. Exakt vad det kan vara för skiva får man fundera på själv, men det kan bli något värdefullt att ha i sin relation.

Till morföräldrar
En gammal jazzgoding slår aldrig fel och är en bra julklapp till den musikälskande morföräldern, oavsett ålder. Mor- och farföräldrar från den lite äldre generationen kanske till och med var med på stenkakornas tid. Stenkakor är föregångaren till vinylen och brukar ligga i bruna pappersfodral. Vi får ofta in stenkakor med jazzgudar som Ella Fitzgerald, Bing Cosby och Louis Armstrong. Men alla de artisterna finns såklart på vinyl också.

Ämnen

Kategorier


Om Myrorna

Myrorna ägs av Frälsningsarmén och allt ekonomiskt överskott från verksamheten går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi är en av Sveriges största och äldsta butikskedjor inom ideell second hand och en betydande insamlingsaktör. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet, ett 30-tal butiker och en webbshop i samarbete med Tradera.

Läs mer på myrorna.se.

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

Presskontakt VD 0736-88 69 70
Anna Östergren

Anna Östergren

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna

Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden