Gå direkt till innehåll
Så tar du hand om din second hand-tavla – konstexperten Claes Moser tipsar

Nyhet -

Så tar du hand om din second hand-tavla – konstexperten Claes Moser tipsar

Har du hittat den perfekta tavlan second hand? Grattis! Oavsett om du hittat en riktig skatt eller personlig favorit är det klokt att ta väl hand om sin tavla. Men vilket inomhusklimat är bäst, vilken ram passar till, och hur rengör man tavlan utan att skada den? Här ger Claes Moser sina fem bästa tips på hur du bäst tar hand om din second hand-tavla och ger den ett långt liv.

– Ju fler knäböj man gör på en loppis, ju närmare solskenshistorier kommer man. Varje år när vi spelar in Antikrundan kommer det människor som varit på loppis eller antikaffär och köpt en tavla de gillar. Väl hemma har de börjat misstänka att de hittat en skatt, säger konstexperten Claes Moser.

5 tips för hur du tar hand om din second hand-tavla:

1. Inomhusklimatet spelar roll
Klimatet i ditt boende påverkar hur din tavla mår. Om du har ett inomhusklimat med mycket fukt eller hög värme påverkar det hur dina tavlor mår. Luften ska vara lagom varm och lagom torr!

2. Satsa på en gammal ram

Att ta hand om sin tavla och ge den en vacker ram är klokt. Jag tycker alltid att man ska försöka bevara en bra originalram. Men om originalramen är trasig måste den givetvis bytas ut. Leta gärna efter begagnade ramar – tavlor mår oftast bättre i äldre ramar. Om måtten inte stämmer kan du lämna in den hos en rammakare och skära om den.

3. Alltid dammvippa – aldrig vatten

En dammvippa är ett bra redskap för att damma tavlorna. Men använd aldrig vatten eller rengöringsmedel på din tavla! Det kan lösa upp färgen och skada tavlan.

4. Gå till en konservator

En lite luggsliten tavla är inte hela världen, men om tavlan är riktigt sliten eller smutsig kan du gå till en konservator. En duktig taveldoktor kan göra underverk, med det kostar.

5. Rengör med deg

Har man en smutsig oljemålning hemma finns en gammal medeltida metod att ta till – baka frallor! Knåda till en spänstig deg, rulla försiktigt degen över målarduken. Degen samlar upp skräp och damm på ett milt sätt. Men kolla först att färgen sitter fast, om färgen börjat lossna är det en konservator som gäller!

Kategorier

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden