Gå direkt till innehåll
Fjolårets trend håller i sig – svenskarna vill både ge och få julklappar som inte är nyproducerade. Bild: Myrorna
Fjolårets trend håller i sig – svenskarna vill både ge och få julklappar som inte är nyproducerade. Bild: Myrorna

Pressmeddelande -

7 av 10 svenskar vill handla julklapparna second hand

Fler och fler vill fira en hållbar jul, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. För andra året i rad undersöker Myrorna, en av Sveriges största ideella second hand-aktörer, svenskarnas inställning till julklappar köpta second hand. Undersökningen visar att fjolårets trend håller i sig – svenskarna vill både ge och få julklappar som inte är nyproducerade.

Varje år köper svensken i genomsnitt fem julklappar per person och spenderar runt 3000 kronor – det mesta som köps är nyproducerat. Julen är årets viktigaste försäljningshögtid, och även om de senaste två åren har kantats av inflation och lågkonjunktur blev fjolårets julhandel inget undantag. Däremot var 2022 historiskt svag för branschen vilket tyder på att svenskarnas köpvilja minskar när plånboken blir tunnare. Kan det ekonomiska läget tillsammans med alltmer medvetna konsumenter bidra till att årets julhandel blir mer hållbar?

För andra året i rad har Myrorna undersökt svenskarnas inställning till att handla julklapparna second hand. Undersökningen, där drygt 1000 svenskar tillfrågats, visar att viljan att ge bort julklappar köpta second hand är stor. 7 av 10 (71 %) vill ge bort second hand-julklappar. Allra störst är öppenheten i åldersgruppen 18–29 år. Här har 74 % en positiv attityd till att ge bort second hand-klappar.

– Det är väldigt kul att se att intresset för att handla julklappar second hand håller i sig även i år. Jag blir inte förvånad över att det är den lite yngre generationen som går i bräschen för förändring. Det är dags att sätta stopp för den hysteriska konsumtionshetsen som julen innebär och vi hoppas att allt fler ska vilja fira hållbart. Då är julklappar köpta second hand en väldigt bra start, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Smålänningarna verkar vara mest positiva till att ge bort julklappar köpta second hand (78 %). Detta till skillnad från en mer blygsam andel av stockholmarna (69 %), där viljan till och med sjunkit sedan förra året. Men julen handlar inte bara om att ge, utan också att få. 6 av 10 svenskar säger att de skulle vilja få julklappar som inte är nyproducerade, där kvinnor i något högre utsträckning än män hoppas på en second hand-julklapp under granen.

– I julstressen glömmer man lätt bort högtidens viktigaste budskap, nämligen gemenskap och medmänsklighet. Genom att handla sina julklappar ideellt gör man inte bara klimatet och plånboken en tjänst, utan hjälper också de som har det extra tufft eftersom allt vårt överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Undersökningen är genomförd genom Norstats omnibus under perioden 15–30 augusti 2023, på uppdrag av Myrorna. De tillfrågade är 18 år eller äldre i ett riksrepresentativt urval avseende ålder, kön och region. 1010 personer har svarat på frågeställningarna.

Ämnen

Kategorier


Om Myrorna

Myrorna ägs av Frälsningsarmén och allt ekonomiskt överskott från verksamheten går till Frälsningsarméns sociala arbete. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom ideell second hand och en betydande insamlingsaktör. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker.

Läs mer på myrorna.se.

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden