Gå direkt till innehåll
3 av 4 svenskar: "Jag är orolig för planetens framtid"

Pressmeddelande -

3 av 4 svenskar: "Jag är orolig för planetens framtid"

73 procent av svenskarna har klimatångest men bara hälften är redo att ändra sina vanor. Det visar Myrornas nya konsumentundersökning.

73 procent av svenskarna känner en stor oro inför planetens klimat och framtid. Samtidigt uppger 46 procent att de ogillar att ha på sig kläder som någon annan har ägt, enligt Myrornas konsumentundersökning.

Forskarna är dock överens om att långsamt mode är framtiden. Modeindustrin och fast fashion har nämligen en enorm miljöpåverkan. Enligt en studie gjord av Chalmers och flera andra universitet kan industrin stå för så mycket som tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Uppemot 92 miljoner ton avfall skapas och 79 miljarder kubikmeter vatten förbrukas varje år för att producera kläder. Det krävs kreativitet och samarbete mellan designers och tillverkare, olika intressenter och slutkunderna, skriver författarna till studien. 

Myrorna, en av Sveriges största second hand-aktörer, både initierar och välkomnar samarbeten med flera kedjor inom nyhandel, kommuner och andra aktörer för att låta hållbarhetstänket sippra sig in i fler led.
– Faktan talar sitt tydliga språk. Livslängden på ett genomsnittligt plagg är idag hälften så lång som vid millennieskiftet. Vi behöver ställa om. Genom att lämna in och handla det du behöver second hand bidrar du till en nödvändig cirkulär konsumtion och gör dessutom gott för din medmänniska. Allt vårt överskott går till Frälsningsarméns välgörenhetsarbete, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Ämnen


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker. Vi har cirka 350 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. 

Läs mer på myrorna.se.

Presskontakt

Åsa Blomberg

Åsa Blomberg

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 0702276618

Myrorna - Sveriges största butikskedja för second hand

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder. Vi har cirka 350 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.

Myrorna
Stensätravägen 3A
127 39 Skärholmen