Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Emma Enebog om cirkelns kraft

Myrornas hållbarhetschef Emma Enebog har blivit vald till ordförande för nätverket Cradlenet, som vill bidra till en snabbare omställning till cirkulär ekonomi. Vi tog ett snack med Emma om drivkrafter, hållbarhet och vad cirkulär ekonomi egentligen är.

Hej Emma! Vad är Cradlenet?

­­– Det är nätverk för företag och privatpersoner som sprider information om cirkulär ekonomi i Sverige. Vi vill vara en plattform och en mötesplats som bidrar till att vi snabbare når en omställning till cirkulär ekonomi. Vi samlar och sprider information via vår hemsida, nyhetsbrev, medlemsmöten och seminarier. Vi är epicentrum bland alla som är intresserade av och jobbar för en cirkulär ekonomi.

Hur känns det att ta över som ordförande?

– Det känns fantastiskt. Som person drivs jag av att bygga upp och förändra. Hos Myrorna är mitt uppdrag att öka återanvändningen och hos Cradlenet att bidra till utvecklingen av den cirkulära ekonomin. Mitt personliga engagemang kring hållbarhet passar väl in på båda uppdragen.

Vad är cirkulär ekonomi, egentligen?

– Det är när det ekonomiska systemet efterliknar naturens – som ett kretslopp.

I dag blir 80 % av alla konsumtionsvaror till avfall och sopor varje år. Det kommer inte att hålla i längden – vi måste byta till ett cirkulärt system. Cradlenet vill hjälpa till att påskynda utvecklingen av företagsmodeller, produkter och tjänster som efterliknar naturens kretslopp och därmed skapa en hållbar värld.

Hur kan produktionen i en cirkulär ekonomi se ut?

– I en cirkulär ekonomi bidrar en produkt eller tjänst inte till några utsläpp alls, och när den är använd ska den kunna tas tillbaka i det cirkulära systemet. Ett exempel är upcycling där en tröja kan bli en ny tröja – med likvärdig eller bättre kvalitet. Idag finns downcycling där en tröja kan återvinnas och bli lump eller trasor, men för upcycling krävs ny teknik och helt ny infrastruktur.

När kommer vi att leva i en cirkulär ekonomi?

EU har satt upp mål som säger att vi ska vara en bra bit på väg redan 2030. Jag hoppas och tror att det är möjigt.

Vilka är dina bästa tips för att leva hållbart?

Är mindre kött och börja använda dina saker!

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden