Pressmeddelande -
Myrornas uppmaning till svenskarna i samband med klimatmötet: ”Släng inte kläder i soporna!”
Sju av tio svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob – eller mindre. Och många plagg hamnar i soporna. Det visar en ny undersökning från Myrorna, som nu uppmanar svenskarna att aktivera sina garderober – för miljöns skull.
Svenska konsumenter slänger 70 000 ton kläder och annan textil i soporna varje år. Denna textil förbränns istället för att återanvändas eller återvinnas. Det vill Myrorna ändra på, och har satt upp ett ambitiöst mål att fördubbla sin insamling av textil till 2018.
Idag presenterar Myrorna en ny undersökning om svenskarnas attityd till sina garderober. Den visar att 7 av 10 svenskar använder hälften av kläderna i sin garderob – eller mindre. 25 procent av svenskarna känner frustration när de öppnar garderoben. 20 procent känner förvirring och 3 procent känner skuld. Ändå rensar vi sällan. 6 av 10 svenskar rensar garderoben en gång om året eller mindre ofta.
– Våra garderober är fyllda av inlåsta resurser, och nu uppmanar vi svenskarna att aktivera dem. Det är bra både för oss som konsumenter och för miljön. Genom återanvändning förlängs klädernas livslängd och belastningen på miljön minskar, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.
Unga bäst på återanvändning
7 av 10 svenskar har lämnat kläder till second hand, och bäst på återanvändning är unga. De swappar (byter kläder med varandra), skänker och lämnar utrensade kläder till second hand. Hela 40 procent i åldersgruppen 15 till 22 år har gett utsorterade kläder till en vän. Den åldersgrupp som skänker mest till ideella second hand-butiker.
Okunskap leder till att kläder hamnar i soporna
Undersökningen visar även att av de kläder vi sorterar ut hamnar många på soptippen. En tredjedel av svenskarna slänger utsorterade kläder i soporna. Det beror dels på att man tycker det är krångligt att lämna till second hand och dels på en okunskap om att man kan lämna in även trasiga kläder.
– Att slänga textil i soporna är ett enormt slöseri med jordens resurser. Lämna till second hand, sälj på nätet, swappa eller ha loppis. När du lämnar in dina kläder till ideell second hand gör de nytta både för människor och miljö, säger Emma Enebog.
Ur undersökningen ”Aktivera din garderob”:
- 7 av 10 svenskar handlar kläder en gång i månaden eller oftare
- 7 av 10 använder bara hälften av sin garderob – eller mindre
- 3 av 10 är missnöjda med sin garderob
- 6 av 10 rensar garderoben en gång om året eller mindre ofta
- 3 av 10 kastar kläder som de sorterat ut ur garderoben
- 4 av 10 (av de som slänger kläder) skulle lämna till second hand om det var enklare
Om undersökningen
Undersökningen gjordes via Cint SnabbaSvar.se under perioden 24-30 september 2015, och besvarades av 1031 svenskar. Respondenterna är representativa för den svenska befolkningen vad avser kön, ålder och region.
Läs mer på aktiveradingarderob.se
Om hållbarhet, återanvändning och återvinning
- Varje sekund slängs 5,4 klädesplagg i soporna bara i Sverige. Det innebär att varje svensk slänger 8 kilo textilier om året.
- I april i år beslutade de nordiska miljöministrarna om en gemensam handlingsplan för hållbart mode och hållbara textilier. Ministrarna uppmanade samtidigt EU-kommissionen att vidta åtgärder för att öka återanvändning och återvinning.
- Myrorna är Sveriges största insamlingsaktör. Under 2014 samlade man in ca 8000 ton textil. Det är 21 ton om dagen. Dessutom samlade man in ca 4 500 ton saker per år och 9 lastbilar med möbler varje dag.
- Återanvändning och återvinning.
Återanvändning är att använda ett plagg eller en sak igen i dess nuvarande form.Återvinning är när man tar tillvara på materialet, t.ex. fibrerna i ett plagg, och gör nytt tyg av det.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Om Myrorna
Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 450 anställda och sysselsätter ungefär 2000 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.
Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.
Läs mer på myrorna.se.