Gå direkt till innehåll
Myrorna utvalda att pilottesta ny certifiering för insamlingsaktörer

Pressmeddelande -

Myrorna utvalda att pilottesta ny certifiering för insamlingsaktörer

Nordiska Ministerrådets projekt ”The Nordic textile reuse and recycling commitment” arbetar för en ny nordisk certifiering och uppförandekod för insamlingsaktörer. Certifieringen ska ge en garanti för en god och hållbar hantering av insamlad textil. Myrorna har varit rådgivare i framtagandet av certifieringen och blivit utvald att, som enda NGO i Sverige, vara med i pilottestet för implementeringen.

-Som samhällsförändrare vill vi leda utvecklingen av seriös textilhantering på andrahandsmarknaden. Med den nya certifieringen blir marknaden tydligare reglerad, vilket innebär att man som konsument kan vara säker på att de kläder man lämnar in hanteras etiskt och miljöriktigt, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

Den nya uppförandekoden innehåller både miljömässiga och sociala krav, liksom krav på transparens och uppföljning. Den frivilliga certifieringen ska leda till att insamlingen av begagnade textiler fördubblas inom tio år, samt att 90 procent av den insamlade textilen ska gå till återanvändning eller materialåtervinning, varav minst 50 procent ska återanvändas.

Myrorna har redan idag en återanvändning och materialåtervinning på över 90 procent, varav minst 70 procent återanvänds. Myrorna har på egen hand nått långt i sitt arbete mot ökad transparens kring hantering av insamlingen, bland annat genom införandet av en unik uppförandekod.

 - För oss på Myrorna är det viktigt att så långt som möjligt säkerställa att våra gåvor hanteras på ett etiskt och miljöriktigt sätt och därmed försäkra oss om att det vi gör har en positiv inverkan på både människor och miljö. Vår ambition är att alltid bidra till en lite bättre värld för oss som lever i den, säger Emma Enebog.

Fakta The Nordic Textile Commitment

IVL Svenska Miljöinstitutet leder projektet, som har initierats av Nordiska avfallsgruppen på uppdrag av Nordiska ministerrådet. I projektet ingår också Copenhagen Resource Institute, CRI, (Danmark), Østfoldforskning (Norge) och Environice (Island).

Certifieringssystemet är en del av projektet ”Nordic textile reuse and recycling commitment” som i sin tur är en del av Nordiska ministerrådets initiativ för grön tillväxt. Följ införandet av certifieringssystemet på www.textilecommitment.org.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 450 anställda och sysselsätter ungefär 2000 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.

Läs mer på myrorna.se.

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden