Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Myrorna turnerar med Återanvändningsakademien

Under våren 2014 startade Myrorna sin seminarieserie Återanvändningsakademien. Den blev en succé. Nu fortsätter vi under hösten med flera tillfällen runt om i Sverige. Vi börjar den 9 oktober i Malmö och fortsätter sedan i november i både Norrköping och Sundsvall.

Regeringen tillsatte alldeles nyligen en utredning som ska titta närmare på ett eventuellt producentansvar för textil. Under frukostseminariet i Malmö har vi textilinsamling i fokus. Hur kan en insamling se ut i en kommun? Vad vill vi att branschen ska uppnå, förutom att flytta textilen från förbränning till återanvändning? Finns det nya lösningar och innovationer? Hur kan en textilinsamling gå till i praktiken och kommer den sociala aspekten även i framtiden att vara en självklarhet?

Myrorna samlar forskare, politiker och företagare som berättar om erfarenheter och lösningar. I Malmö är intresset för Återanvändningsakademien rekordstort vilket bäddar för livliga diskussioner den 9 oktober när Malmöpolitiker, avfallsbolag, forskare, bloggare och entreprenörer möts i Myrornas butik på Ystadsvägen 19.

I Norrköping och Sundsvall möts vi för att prata hållbarhet – och arbetsträning. Myrorna har erfarenhet av att sätta samman dessa två samhällsparametrar och kan vittna om hur bra resultatet ofta blir. I många kommuner startar företag med återanvändning och socialt ansvar som ledstjärnor. På Myrornas seminarier får ni möta några av dem tillsammans med kommunpolitiker och andra aktörer i återanvändningsbranschen.

Myrorna sysselsätter varje år 2 500 personer som får arbetsträna i butiker och sorteringsanläggningar. Många hittar vägar in i arbetslivet via Myrorna – och vi vill inspirera även andra företagare att erbjuda platser för arbetsträning.

Återanvändningsakademien hösten 2014:
9 oktober Malmö – Vilken återanvändningsindustri vill vi ha?
7 november Norrköping – Hållbar konsumtion – hur gör vi den ekonomin större?
24 november Sundsvall – Hållbar konsumtion – hur gör vi den ekonomin större?

För mer information:
Emma Enebog, hållbarhetschef Myrorna, tel 073-688 69 75 eller emma.enebog@myrorna.se
Lotta Kökeritz, kommunikationschef Myrorna, tel 073-688 69 74 eller lotta.kokeritz@myrorna.se
www.myrorna.se

Fakta Återanvändningsakademien

Återanvändningsakademien arrangerar en serie seminarier om återanvändning av second hand-kläder. Cirka 70 000 ton textil slängs varje år i hushållssoporna samtidigt som secondhand har blivit ett trendigt folknöje och återanvändning ett affärsområde som lockar allt fler aktörer. Nu tar Återanvändningsakademien ett grepp om frågan och samlar och sprider kunskap om återanvändning med de lokala aktörerna i fokus.


Ämnen

Kategorier


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för secondhand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora sorteringsanläggningar på flera ställen i landet och 35 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 400 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i insamlingsbehållare, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste åren haft en vinst på över 40 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala verksamhet. 

Läs mer på myrorna.se

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden