Pressmeddelande -
Textil motsvarande 100 blåvalar – så mycket textil har svenskarna rensat ut sedan årsskiftet
Nästan 13 000 ton textilier har flödat in i det svenska avfallssystemet sedan den nya textilavfallslagen infördes. Men vad händer med kläderna som lämnar garderoben? Nu släpper en av Sveriges största second hand-aktörer, Myrorna, sin årliga Second hand-rapport. Årets upplaga är en textilspecial med särskilt fokus på vad som hänt sedan lagen om textilavfall trädde i kraft den 1 januari i år.
Sedan årsskiftet är det inte längre tillåtet att kasta kläder och textilier i hushållssoporna. I stället ska de samlas in för återanvändning och materialåtervinning. Det är kommunernas ansvar att ta emot textilen som hushållen vill göra sig av med. Med den nya lagen har det blivit tydligt att det handlar om omfattande mängder textil som nu måste hanteras, vilket ställer krav på fungerande system och resurser.
Myrornas rapport visar att 88 % av svenskarna känner till den nya textilavfallslagen och att det inte längre är tillåtet att slänga textil i hushållssoporna. Men att kännedomen är hög innebär dock inte att man vet vad man ska göra med textil man vill göra sig av med. Endast 1 av 4 uppger att de fått tydlig information från sin kommun om hur man ska gå till väga.
Hur mycket textil handlar det om? Enligt Myrornas undersökning är det 72 % av svenskarna som har gjort sig av med textilier sedan årsskiftet. Tidigare har Naturskyddsföreningen uppskattat att svenskarna i snitt slängde 0,75 kilo textil i hushållssoporna per månad. Det betyder att svenskarna rensat ut kläder som motsvarar 12 990 ton textil, bara de första tre månaderna under 2025 i Sverige*.
– Sedan årsskiftet har vi tagit emot mer än dubbelt så mycket textil i våra butiker och nästan tre gånger så mycket i våra insamlingsbehållare, jämfört med samma period föregående år. Den ökade mängden textilavfall är en enorm kostnad för oss och en konsekvens av att kommunerna inte uppmanar eller möjliggör för svenskarna att sortera den återbrukbara textilen separat från textilavfallet, säger Matilda Wester, varuförsörjningschef på Myrorna.
Majoriteten av svenskarna (55 %) tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att veta vad som händer med de textiler de gör sig av med. Det visar att det finns ett starkt engagemang, men också behov av transparens.
– Vi på Myrorna älskar återvinning och vill inget hellre än att se en lönsam återvinningsindustri för textilier i Sverige. Och vi tror på att svenskarna kan sortera sina utrensade textilier utmärkt själva. Vi är redan proffs på att sortera plast från papper och färgat glas från ofärgat, så visst kan vi sortera återanvändbar textil från textilavfall, bara det finns någonstans att lämna in det ena och slänga det andra, säger Caroline Andermatt, vd Myrorna.
Plånbok och planet styr
Vad driver svenskarna att handla second hand och vad letar de efter? 3 av 4 uppger att de handlat något second hand det senaste året. Den mest populära kategorin är kläder, 38 % har köpt kläder till sig själv det senaste året. Barnkläder (22 %), böcker (21 %) och porslin (21 %) är andra kategorier svenskarna haft utkik efter när de second hand-shoppat.
Drivkrafterna är flera, men ekonomin väger tyngst. Likt förra året är den egna ekonomin den största drivkraften, 91 % uppger att de handlar second hand av ekonomiska skäl. Klimat- och miljömässiga skäl (84 %) och att stödja en god sak (79 %) är drivkrafterna som följer tätt därefter.
– Vi ser att fler och fler handlar second hand som en hållbar lösning för både plånbok och planet. Glädjande är också att andelen som handlar för att stödja en god sak har ökat från 72 % till 79 % jämfört med tidigare år, ett resultat i linje med vår övertygelse om att ett mer medmänskligt samhälle gynnar alla, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.
Ett urval av insikter från Second hand-rapporten 2025
- 75 % av svenskarna har handlat second hand det senaste året.
- 8 av 10 (77 %) av svenskarna anser att second hand är en viktig del för att hantera klimatproblemen.
- De starkaste drivkrafterna att handla second hand är den egna ekonomin (91 %), klimat- och miljömässiga skäl (84 %) och för att stödja en god sak (79 %).
- Kläder är den kategori vi helst handlar second hand, 38 % har köpt kläder till sig själv second hand det senaste året.
- 72 % av svenskarna har gjort sig av med textilier sedan årsskiftet.
- Tillfreds (54 %) toppar listan över svenskarnas känslor när de rensat garderoben, följt av duktig (45 %), lättad (43 %), glad (35 %), handlingskraftig (29 %).
- 88 % av svenskarna vet att man inte längre får slänga textil i hushållssoporna sedan 1 januari. Samtidigt uppger endast 1 av 4 att de fått tillräcklig information från sin kommun.
- En majoritet av svenskarna (55 %) tycker det är ganska eller mycket viktigt att veta vad som händer med kläder de gjort sig av med.
*Datainsamlingen genomfördes under perioden 3–10 mars 2025, dvs lite mer än två månader in i 2025.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Insight Distillery i Norstats onlinepanel på uppdrag av Myrorna. Under perioden 3–10 mars 2025 har sammanlagt 1031 intervjuer genomförts online med män och kvinnor i åldrarna 15–80 år i Sverige. Norstats panel är representativ för befolkningen vad gäller kön, ålder och geografi.
Ämnen
Om Myrorna
Myrorna ägs av Frälsningsarmén och allt ekonomiskt överskott från verksamheten går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi är en av Sveriges största och äldsta butikskedjor inom ideell second hand och en betydande insamlingsaktör. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet, ett 30-tal butiker och en webbshop i samarbete med Tradera.
Läs mer på myrorna.se.