Gå direkt till innehåll
​Myrornas resultat 2015: 30 miljoner kronor till socialt utsatta

Pressmeddelande -

​Myrornas resultat 2015: 30 miljoner kronor till socialt utsatta

Sveriges största second hand-kedja Myrorna presenterar idag sitt resultat för verksamhetsåret 2015. Resultatet visar att svenskarnas intresse för second hand är fortsatt stort. Överskottet som uppgick till 30 miljoner går till ägaren Frälsningsarméns omfattande sociala arbete.

2015 var ett aktivt år för Myrorna. Försäljningen i butik uppgick till 279,3 miljoner kronor, en ökning med över fem miljoner kronor jämfört med 2014.

– Det gläder mig att svenskarnas intresse för second hand är fortsatt stort. Samtidigt ska man komma ihåg att svensken slänger 8 kilo textil i soporna varje år, och att 7 av 10 bara använder hälften av kläderna i garderoben – så det finns mycket kvar att göra, säger Caroline Andermatt, VD på Myrorna.

Myrornas överskott går till ägaren Frälsningsarméns sociala arbete för människor i behov av stöd och hjälp i Sverige. Årets överskott, som kompenserat för momseffekten[1], uppgick till 30 miljoner kronor och kommer att användas i många olika verksamheter, bland annat stödboende för ungdomar, skyddat boende för kvinnor utsatta för trafficking eller våld i hemmet, samtalsstöd och akut ekonomisk hjälp för socialt utsatta.

– Myrornas affärsidé är unik. Den bidrar både till ett mer hållbart och mer medmänskligt samhälle. Vi samlar in gåvor som vi sedan säljer, samtidigt som det varje år arbetstränar 2 500 personer i våra butiker och sorteringsanläggningar. Dessutom går överskottet tillbaka till behövande i samhället. Det är helt fantastiskt, säger Caroline Andermatt.

Fakta: Myrorna

  • Sveriges största kedja för försäljning av secondhandvaror och samtidigt störst i landet vad gäller insamling av begagnade varor.
  • Har stora sorteringsanläggningar på flera ställen i landet och 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder.
  • Har 370 anställda och sysselsätter varje dag ungefär dubbelt så många genom praktikplatser, arbetsträningsprogram eller som volontärer.
  • Under 2015 samlade Myrorna in 8 423 ton kläder och textil och en stor mängd saker; allt från möbler, prydnadsföremål och husgeråd till böcker och tavlor.

[1] Under 2015 var Myrorna skyldiga att redovisa moms enligt gällande lagstiftning. Sedan 1 januari 2016 är lagen ändrad och Myrorna är inte momspliktiga. Finansdepartementet kompenserade Myrorna och andra ideella organisationer för momsinbetalningarna 2015.

Ämnen

Kategorier


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 350 anställda och sysselsätter ungefär 600 personer i månaden genom praktikplatser eller arbetsträning. 

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.

Läs mer på myrorna.se.

Kontakter

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden