Gå direkt till innehåll
Myrorna samarbetar för ökad återanvändning på Lidingö

Pressmeddelande -

Myrorna samarbetar för ökad återanvändning på Lidingö

Den 27 februari har Stockbys nya returpark invigningsfest för allmänheten. Fokus ligger på återbruk och Myrorna är en av aktörerna som samarbetar med dem. Kommuninvånarna kommer ha möjlighet att skänka glas, porslin, böcker, prydnadsföremål och leksaker för återanvändning direkt till den bemannade insamlingsplatsen.

Samarbetet med SÖRAB är ett naturligt led för Myrorna som är i en intensiv utvecklingsfas kring insamling. Under 2015 samlade Myrorna in 23 ton textil per dag och målet sedan 2013 är att fördubbla volymen till 2018. Målet ska uppnås genom bra samarbeten med Sveriges kommuner och genom nya insamlingsmetoder. Samarbetet på Stockby är en del i detta.

–  En bemannad returpark tycker vi känns som ett bra koncept, det underlättar för både givaren och oss och bidrar till att rätt saker hamnar på rätt plats, säger Alexander Fornsäter, enhetschef för Myrornas produktionsanläggning i Sätra. Vi har alltid haft ett bra samarbete med SÖRAB och är mycket glada över att de gör den här satsningen.

Ett av Myrornas huvuduppdrag är att öka återanvändningen i Sverige och på så sätt bidra till ett mer hållbart samhälle, där återanvändningen ger tillbaka till samhället i form av arbetspraktik och Frälsningsarméns sociala arbete, Myrornas två andra huvuduppdrag. Det senaste året har 184 nya klädboxar placerats ut och samarbeten med 33 nya återvinningscentraler startats upp runt om i landet. Utöver de klassiska klädboxarna och möjlighet att lämna gåvor i butik testar Myrorna nu flera nya insamlingsmetoder. Bland dessa märks samarbeten med modeföretag och fastighetsnära insamling vid bostadsområden

– Vi vill inspirera och göra det enkelt för konsumenter att återanvända och köpa mer second hand. Vi sålde till exempel 656 597 st artiklar glas och porslin och 730 144 st böcker. Böckerna som återanvänds innebär en besparing på motsvarande 9735 träd, en yta stor som 33 fotbollsplaner. Hur du väljer att konsumera kan förändra samhället, säger Alexander Fornsäter.

Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 450 anställda och sysselsätter ungefär 2000 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.

Läs mer på myrorna.se.

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden