Gå direkt till innehåll
Myrorna säljer redesignade och hållbara barnjeans i samarbete med Nimble Patch

Pressmeddelande -

Myrorna säljer redesignade och hållbara barnjeans i samarbete med Nimble Patch

Myrorna sorterar ut barnjeans åt Nimble Patch, som i sin tur ger dessa nytt liv. Med start den 21 februari finns deras hållbara jeans att köpa i Myrornas webbshop och i butiken på Norrtullsgatan i Stockholm.

Myrorna tar emot cirka 16 ton kläder och textilier om dagen. Det som går att sälja transporteras ut till Myrornas butiker runtom i landet och till webbshopen. Resten tas omhand genom downcycling och återvinning. Nimble Patch, ett företag som förlänger livslängden på barnjeans, får genom samarbetet utsorterade jeans från Myrornas sortering.

– Myrorna och Nimble Patch har många gemensamma nämnare. Vi vill båda öka tempot på samhällets omställning till cirkulär konsumtion, och genom att samarbeta hoppas vi nå ytterligare målgrupper och därmed öka antalet som handlar hållbart. Vi ser verkligen fram emot att kunna erbjuda våra kunder deras slitstarka barnjeans, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Jeansen passar barn mellan tre och tio år. Nimble Patch har försett dem med förstärkningsmaterial på knän och benslut. Många av jeansen går att förlänga, så att de passar i takt med att barnet växer. Förstärkningstygerna kommer från Europeiska tygproducenter, där de i så stor mån som det går, köper tyger som blivit över vid produktion. Nimble Patch försöker helt enkelt att minska avfall och klimatavtryck så mycket som möjligt.

– Målet är zero waste. Genom smart förädling kan jeansen få både ett andra och tredje liv. För oss innebär hållbar konsumtion just att använda det vi redan har istället för att köpa nytt. Det mesta hållbara plagget är det som redan finns och som du använder länge. Det är väldigt roligt att samarbeta med just Myrorna som har en lång erfarenhet av begagnatbranschen och har ett mycket starkt varumärke, säger Maria Borbos, grundare av Nimble Patch. 

Nimble Patch tar också socialt ansvar. I dag står nästan 23 procent av utrikesfödda kvinnor utanför arbetsmarknaden, enligt Statistiska Centralbyrån. Det kan jämföras med att knappt fem procent av svenskfödda kvinnor saknar anställning. Nimble Patch samarbetar med företaget Yalla Trappan, som arbetsintegrerar utlandsfödda kvinnor och stärker deras möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Även Myrorna erbjuder kvalitativ arbetsträning för människor som står utanför arbetsmarknaden. Second hand-kedjan tar emot arbetspraktikanter från flera aktörer, bland annat Arbetsförmedlingen, och bidrar på så sätt till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Överskottet av Myrornas försäljning går alltid till Frälsningsarméns sociala arbete.

Foto: Roger Nellsjö.
Foto (porträttbild på Maria Borbos): Petra Granholm.

Ämnen


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker. Vi har cirka 350 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. 

Läs mer på myrorna.se.

Presskontakt

Åsa Blomberg

Åsa Blomberg

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 0702276618

Myrorna - Sveriges största butikskedja för second hand

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder. Vi har cirka 350 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.

Myrorna
Stensätravägen 3A
127 39 Skärholmen