Gå direkt till innehåll
Haulen är död! Länge leve rehauls!

Pressmeddelande -

Haulen är död! Länge leve rehauls!

För att få fler unga att skänka till second hand lyfter Myrorna begreppet rehaul. En motreaktion mot den så konsumtionsfokuserade trenden med hauls på nätet. Tillsammans med artisten Joy sätter de givandet i fokus.

Kring 2010 uppstod en ny trend bland unga på nätet: hauls. En haul går kort och gott ut på att personer filmar sig själva när de pratar om sina senaste köp och visar upp en strid ström av produkter. Inom rörelsen har det uppstått stjärnor som har flera miljoner visningar på sina hauls – och för några år sedan kom trenden till Sverige.

Som en motreaktion mot trenden vill Myrorna nu sätta fokus på rehauls.

– Istället för att visa upp vad man har köpt, tänker vi tvärtom. Vi vill få fler att förstå att återanvändning är ett av de enklaste och effektivaste sätten för oss konsumenter att faktiskt vara med och rädda världen, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

För att lyfta begreppet rehaul och i förlängningen för att få fler att skänka kläder och handla rättvist, har Myrorna inlett ett samarbete med artisten Joy M’Batha. Förutom att Joy är en av Sveriges mest populära artister – så är dessutom hennes coola stil ett resultat av många års passion för second hand.

Joys stil är personlig och livfull. Senaste åren har hon knappt köpt ett enda nytt plagg.
– Jag handlar i princip bara second hand, jag vet typ inte hur man gör när man handlar nytt? Alltså, jag skulle nog säga att minst 70% av alla plagg jag äger är vintage. Det är det enda jag bär, säger Joy.

Folk är benägna att skänka. Även om begreppet rehaul riktar spotlighten mot givandet för att få fler att skänka, får Myrorna in 23 ton textilier i Sverige – varje dag. Joy är ett talande exempel:
– Jag slänger inte kläder! Jag ger bort. Ibland till välgörenhet, men ännu oftare till kompisar.

Tillsammans med Joy har Myrorna spelat in filmer som uppmanar folk att göra rehauls, att skänka helt enkelt. Förutom filmerna har Joy skänkt några av sina färgstarka plagg till Myrorna. Vad som händer med dem vill Myrorna ännu inte avslöja, utom att de kommer att användas för att samla in pengar till människor som har det svårt.

– Med vårt initiativ vill vi, tillsammans med konsumenten skapa ökad medvetenhet genom att få folk att posta rehauls i sina egna kanaler under hashtagen #rehaul. Ju fler som påminner varandra om möjligheten att ge bort – desto fler gör det! säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

Kampanjen kring #rehaul startar 16/3 och den första filmen med Joy syns i Myrornas kanaler från och med då.

Såhär ser givandet ut i siffror:

  • Myrorna samlade in 8200 ton textilier under 2016.
  • 7 av 10 svenskar uppger att de har lämnat kläder till second hand.
  • Bäst på återanvändning är unga. De byter kläder med varandra, skänker till vänner och lämnar utsorterade kläder till second hand. Hela 40 procent i åldersgruppen 15 till 22 år har gett utsorterade kläder till en vän.
  • Den åldersgrupp som skänker mest till ideella second hand-butiker är de mellan 56 och 80 år.
  • Svenskarna köper cirka 13 kilo textil per person och år.
  • Svenskarna slänger ca 7,5 kg per person och år. Plocktester visar att ca 60% av det skulle kunna återanvändas.
  • 2,4 kg per person och år går till återanvändning.
  • På frågan om man slänger kläder man inte längre vill använda i soporna, uppger 62% att de gör det någon gång. 46% gör det ibland och 4% gör det alltid (Källa: SOM).

Vill du skänka? Såhär ska du tänka! 10 tips från experterna på Myrorna:

  1. Släng inget som fungerar. Skänk det.
  2. Textil som är trasigt är inte sopor. Det kan återvinnas på ett eller annat sätt!
  3. Se till att det du skänker är rent.
  4. Rensa garderob och skåp med jämna mellanrum, då känns det inte som ett så stort projekt. Har du inte använt ett plagg eller en sak på ett år? Skänk det till någon som kan ha användning för det.
  5. Ju mer du gör dig av med, desto mer använder du det som du har kvar.
  6. Skapa en plats i hemmet för saker som ska skänkas till återanvändning. Precis som en tidningshög som ska återvinnas, kan vi ha en plats för sånt som ska återanvändas.
  7. Du kan skänka julsaker på sommaren och påskdukar på jul. Vi lagrar.
  8. Knyt ihop påsen när du skänker textilier och skor. Och apropå skor, knyt ihop eller sätt ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop.
  9. Bli medveten om din stil så vet du vad du inte behöver och inte sparar i onödan. Prova allt i garderoben och dela upp i två högar: spara och skänka.
  10. Testa att elektroniken du skänker fungerar. Saker som kan vara farliga – till exempel trasig el, glas med sprickor i eller saker med kemikalier i ska naturligtvis placeras på rätt sorteringsstation på återvinningscentralen.

Svårt att komma igång med att rensa? Gå Myrornas microkurs ”aktivera din garderob på 7 dagar”

Ämnen

Kategorier


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och 33 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 370 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Läs mer på myrorna.se.

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

Presskontakt VD 0736-88 69 70
Anna Östergren

Anna Östergren

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef

Relaterat innehåll

​Kändisarnas favoritplagg får nytt liv i Myrornabloppis

​Kändisarnas favoritplagg får nytt liv i Myrornabloppis

Myrorna lanserar Myrornabloppis på Tradera och kombinerar stjärnglans med medmänsklighet. Bland auktionerna syns handplockade kändisars garderobsfynd – allt från Fredrik Wikingssons favvo-tisha, till Martina Bonniers coutureklänning. En unik chans för medvetna konsumenter att förgylla garderoben, och samtidigt vara med och rädda världen.

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrorna är en av Sveriges största och äldsta second hand-aktörer med över 30 butiker från norr till söder och en webbshop med över 1 000 auktioner i veckan. Hela det ekonomiska överskottet från Myrornas försäljning går till Frälsningsarméns arbete för människor som lever i utsatthet i Sverige.

Myrorna

Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden