Gå direkt till innehåll
Årets julklapp är hållbar, och Myrornas hemliga julklapp mer aktuell än nånsin.
Årets julklapp är hållbar, och Myrornas hemliga julklapp mer aktuell än nånsin.

Pressmeddelande -

Årets julklapp finns hos Myrorna

Utnämningen av årets julklapp väcker alltid stort intresse. 2018 är inget undantag, snarare tvärtom. För första gången har nämligen hållbarhetsfrågorna gjort så stort avtryck, att de faktiskt påverkar julhandeln. Årets julklapp, som fram till i år har bestått av nyproducerade prylar är för första gången begagnad. Second hand-aktörerna är redo för anstormningen.

– Äntligen! Det här har vi kämpat för länge. Vi har pratat om att årets julklapp är second hand i flera år och det är på tiden att miljön får spela huvudrollen i utnämningen, säger Myrornas VD Caroline Andermatt.

”Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand – uppfyller alla tre kriterierna för Årets julklapp. Vi lever i en tid där konsumenterna vill handla mer hållbart.” skriver Handelsinstitutet i sin motivering.

– Kunskapen kring hur vår konsumtion påverkar miljön och viljan att agera klimatsmart ökar bland svenskarna. Det helt cirkulära samhället har dock många utmaningar. Myrorna vill påverka fler att välja hållbara alternativ, och arbetar hela tiden för att underlätta för konsumenten att välja rätt för miljön, säger Myrornas VD Caroline Andermatt och fortsätter:

– Vi försöker hela tiden göra det enklare att konsumera hållbart. Därför lanserade vi ifjol den hemliga julklappen. En klapp med hemligt innehåll, bestående av en handplockad gåva som är fint inslagen. Den dubbla glädjen i att gåvan gör någon glad, samtidigt som att den genererar ett överskottet till socialt arbete. Initiativet var en succé förra julen, så till årets julhandel laddar vi våra butiker med många fler hemliga julklappar. Det ska vara lätt att göra rätt!

Myrornas uppdrag är tredelat; få fler att återanvända och konsumera mer hållbart, erbjuda arbetspraktik för människor som står långt från arbetsmarknaden och inte minst att överskottet från försäljningen går till Frälsningsarméns sociala arbete. Pengarna används till exempel till behandlingshem för missbrukare, skyddade boenden för kvinnor utsatta för trafficking, sommarkollo för barn eller frukost, värme, dusch och rena kläder till en hemlös.

– Tanken svindlar på hur mycket välgörenhetspotential det finns i den enorma summa som spenderas varje år på julklappar. Om årets julklapp handlades på Myrorna skulle vi ta stora kliv på vägen till ett cirkulärt samhälle, samtidigt som vi hjälper många utsatta i Sverige, avslutar Caroline Andermatt.

Den hemliga julklappen säljs i alla Myrornas butiker för 50 kronor och Myrorna hoppas att 2018 är året då alla väljer att lägga en hållbar klapp under granen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


 

Om Myrorna
Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och 33 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi har ca 370 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Läs mer på myrorna.se.

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

vd Myrorna 0736-88 69 70

Relaterat innehåll

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden