Gå direkt till innehåll
Regeringen förstärker delegationen för cirkulär ekonomi – med Myrornas vd Caroline Andermatt

Nyhet -

Regeringen förstärker delegationen för cirkulär ekonomi – med Myrornas vd Caroline Andermatt

Regeringen har utsett fyra nya ledamöter att ingå i delegationen för cirkulär ekonomi, som rådgiver regeringen i näringslivets omställning till cirkulär ekonomi. Caroline Andermatt, vd för Myrorna, ser fram emot att driva agendan framåt.

– Den cirkulära omställningen är brådskande, vi behöver agera nu. Jag ser fram emot att driva den cirkulära agendan framåt i rum där vi verkligen har chans att påverka. Hållbarhet ska bli den nya standarden, oavsett vilken bransch vi talar om, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna.

Nya ledamöter med olika fokus
Hon får sällskap av Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter; Mattias Lindahl, professor vid Linköpings universitet och Tony Clark, vd för Avfall Sverige. Ordförande sedan tidigare är Åsa Domeij, Axfood, och vice ordförande är Annika Helker Lundström, Återvinningsindustrierna.

De nya ledamöterna har valts in eftersom de har fokus på de materialströmmar som regeringen prioriterat i strategin för cirkulär ekonomi. Ledamöterna har bakgrund inom återbruk, forskning, bygg- eller avfallsindustrin och ska därmed kunna komplettera de ledamöter som redan ingår i delegationen.

”Sverige behöver öka takten i den gröna omställningen”
Delegationen för cirkulär ekonomi inrättades 2018 och är ett rådgivande organ till regeringen. Det ska identifiera hinder för och bidra till näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi, synliggöra och kommunicera näringslivets möjligheter med en omställning till en cirkulär ekonomi.
– Idag är det ofta billigare att tillverka eller att köpa nytt än att reparera och återvinna. Sverige behöver öka takten i den gröna omställningen genom ekonomiska incitament för näringslivet att satsa på cirkulära lösningar, som till exempel återbruk, återvinning och reparation, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Ämnen

Presskontakt

Åsa Blomberg

Åsa Blomberg

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 0702276618

Myrorna - Sveriges största butikskedja för second hand

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder. Vi har cirka 350 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det låter vi ca 500 personer varje år göra sin samhällstjänst hos oss.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna har de senaste fem åren haft ett överskott på över 200 miljoner som har gått till Frälsningsarméns sociala arbete.

Myrorna
Stensätravägen 3A
127 39 Skärholmen