Gå direkt till innehåll
Regeringen förstärker delegationen för cirkulär ekonomi – med Myrornas vd Caroline Andermatt

Nyhet -

Regeringen förstärker delegationen för cirkulär ekonomi – med Myrornas vd Caroline Andermatt

Regeringen har utsett fyra nya ledamöter att ingå i delegationen för cirkulär ekonomi, som rådgiver regeringen i näringslivets omställning till cirkulär ekonomi. Caroline Andermatt, vd för Myrorna, ser fram emot att driva agendan framåt.

– Den cirkulära omställningen är brådskande, vi behöver agera nu. Jag ser fram emot att driva den cirkulära agendan framåt i rum där vi verkligen har chans att påverka. Hållbarhet ska bli den nya standarden, oavsett vilken bransch vi talar om, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna.

Nya ledamöter med olika fokus
Hon får sällskap av Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter; Mattias Lindahl, professor vid Linköpings universitet och Tony Clark, vd för Avfall Sverige. Ordförande sedan tidigare är Åsa Domeij, Axfood, och vice ordförande är Annika Helker Lundström, Återvinningsindustrierna.

De nya ledamöterna har valts in eftersom de har fokus på de materialströmmar som regeringen prioriterat i strategin för cirkulär ekonomi. Ledamöterna har bakgrund inom återbruk, forskning, bygg- eller avfallsindustrin och ska därmed kunna komplettera de ledamöter som redan ingår i delegationen.

”Sverige behöver öka takten i den gröna omställningen”
Delegationen för cirkulär ekonomi inrättades 2018 och är ett rådgivande organ till regeringen. Det ska identifiera hinder för och bidra till näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi, synliggöra och kommunicera näringslivets möjligheter med en omställning till en cirkulär ekonomi.
– Idag är det ofta billigare att tillverka eller att köpa nytt än att reparera och återvinna. Sverige behöver öka takten i den gröna omställningen genom ekonomiska incitament för näringslivet att satsa på cirkulära lösningar, som till exempel återbruk, återvinning och reparation, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Ämnen

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden