Gå direkt till innehåll
Återvinningens dag är här – svenskarna tycker till om second hand-handeln

Pressmeddelande -

Återvinningens dag är här – svenskarna tycker till om second hand-handeln

Sverige är ett av världens mest klimatsmarta länder. Men vad tycker vi om att handla våra kläder och prylar second hand? I samband med Återvinningens dag den 29 september plockar Myrorna fram statistik som avslöjar svenskarnas inställning till återbruk.

Sverige hamnar på topp tio när Yale University rankar de mest klimatsmarta länderna enligt ett Environmental performance index. Samtidigt verkar allt fler svenskar inse vikten av att ställa om till cirkulär konsumtion, visar Myrornas konsumentundersökning. Det är sedan länge känt att modeindustrin är en riktigt miljöbov och att det finns stora miljövinster att hämta i second hand-handeln.

– Att handla hållbart, leva efter begreppet ’slow fashion’ snarare än ’fast fashion’, är någonting alla kan göra. Det gynnar planeten och, om du handlar ideell second hand hjälper det dessutom en medmänniska som lever i utsatthet, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Svenskarnas inställning till second hand:

☺︎ 7 av 10 svenskar (68 procent) som lämnar in kläder och inredning till second hand gör det ”för att det känns bra att kläder/prylar kommer till fortsatt användning”. Det är den starkaste drivkraften bland de tillfrågade.

☺︎ 6 av 10 svenskar tycker att det säger något om vem du är som person att köpa second hand.

☺︎ De vanligaste fördelarna som deltagarna i studien ser med second hand är två: ”bra för min ekonomi/billigt” samt ”bra för miljön/klimatet”. Dessa nämns av nästan samtliga deltagare.

☹︎ 46 procent av svenskarna ogillar tanken att ha på sig kläder som någon annan har ägt och 25 procent har ett relativt starkt instämmande i det påståendet.

☹︎ Motståndet mot att ha på sig kläder som någon annan ägt är högre bland män än kvinnor.

Ämnen

Kategorier


 

Om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Vi är en av Sveriges största butikskedjor inom second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. Vi har stora produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker. Vi har cirka 350 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. 

Läs mer på myrorna.se.

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden