Gå direkt till innehåll
Kläder, porslin och möbler är svenskarnas topp tre att fynda på second hand.
Kläder, porslin och möbler är svenskarnas topp tre att fynda på second hand.

Pressmeddelande -

Årets second hand-högtid är här – så fyndar svenskarna i sommar

Sommaren är årets bästa tid för alla second hand- och loppisentusiaster. Men den som åker på fyndturné lär inte vara ensam – det har nämligen blivit en riktig favoritaktivitet för många semesterfirare. Så vad är svenskarna egentligen på jakt efter under sina shoppingrundor? Kläder, porslin och möbler visar en undersökning från Myrorna.

Personliga plagg till sommarens festivaler, retro kaffekoppar från 50-talet eller det där perfekt lantliga slagbordet? Second hand-shopping har blivit en självklar del av svenskarnas sommar, många är lediga och har både tid och inspiration för att fynda. Vintage-älskare reser landet runt för att besöka second hand- och vintagebutiker i jakten på unika, personliga och hållbara kap.

Drivkrafterna till att handla second hand är nämligen många, förutom att det är bra för både den egna ekonomin och miljön så svarar tre av fyra (75 %) av svenskarna att det är ett roligt sätt att handla på. Det verkar helt enkelt som att svenskarna älskar att leta efter second hand-skatter, och kanske är det just därför som det blivit en så populär sommaraktivitet. Insikterna kommer från Second hand-rapporten, där Myrorna undersökt svenskarnas inställning och drivkrafter till att köpa och sälja prylar och kläder second hand.

– Att åka på fyndturné under semestern har blivit en riktig favoritaktivitet för många svenskar. Jag skulle vilja påstå att second hand har gått från att vara en subkultur till något folkligt, där allt fler ser andrahandsmarknaden som en naturlig del i mixen. Att det är ett lustfyllt och roligt sätt att handla på tror jag är en viktig bidragande faktor till omställningen till cirkularitet, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Kläder, porslin och möbler toppar listan
Så vad är svenska folket på jakt efter under sina second hand-rundor? På topplistan hamnar de populära kategorierna kläder, glas och porslin samt möbler. Dock skiljer det sig något mellan könen. Medan män hellre letar efter skivor, hemelektronik och verktyg är kvinnor på jakt efter barnkläder och prylar till hemmet.

I Myrornas drygt 30 butiker runt om i landet syns tydliga tendenser över vad svenskarna riktar in sig på under sommarmånaderna. Sport- och fritidsartiklar som träningskläder, tält och utomhusleksaker seglar alltid upp på listan, men även böcker brukar sälja mer än vanligt under juni, juli och augusti. I fjol steg Myrornas sommarförsäljning med 7 % jämfört med året innan, och i sommar förväntar man sig ytterligare en ökning.

– Alla indikationer pekar mot att vi kommer få en fin försäljning i sommar. Trots lågkonjunktur och inflation är det glädjande att se att många väljer att göra ett aktivt val och handla för en bättre sak. Oavsett om den viktigaste drivkraften att hitta unika saker, eller att det är bra för miljön, så går allt ekonomiskt överskott från Myrorna till Frälsningsarméns sociala arbete för människor i utsatthet i Sverige, och det tror jag att många tycker känns bra i magen, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Second hand-butiker väl värda en omväg i sommar

Stockholm: Myrorna Ropsten, Kolargatan 2
Myrorna Ropsten är Stockholms största Myrornabutik som hade nypremiär i mars 2024. Butiken bjuder på tre våningar second hand, nu med ett ännu bredare sortiment och en mer inspirerande shoppingupplevelse.

Örebro: Myrorna Hagagatan 51
För drygt tre år sedan öppnade Myrorna sin andra butik i Örebro. På Hagagatan i Västhaga ligger butiken som är på hela 1 400 kvadratmeter öppen yta, vilket gör det både roligare och enklare att hitta sina fynd.

Linköping: Myrorna Tornby, Bonnorpsgatan 11
Tornby är Sveriges näst största handelsområde. Här finns flera second hand-butiker, inte minst den 1 000 kvadratmeter stora Myrornabutiken som kontinuerligt fylls på med hållbara skatter. Bara en kort avstickare från E4:an och kanske kommer du hem med ditt livs fynd?

Göteborg: Myrorna Järntorget, Järntorgsgatan 10
Fyra våningar fullproppade av allt från möbler till kläder och prylar på bästa läget i Göteborg. Högst upp finns en hel våning med personligt kurerade plagg utvalda för maximal inspiration. Perfekt outfitshopping inför Way out West!

Malmö: Myrorna Ystadvägen 19
Här finns Malmös nyrenoverade Myrornabutik, bara ett stenkast från Pildammsparken. I den spännande anrika tegellokalen får du en inspirerande second hand-upplevelse med det lilla extra! Perfekt för den som vill avsluta picknicken med några hållbara fynd.

Fem i topp – detta handlar svenskarna helst second hand

  1. Kläder till sig själv
  2. Glas och porslin
  3. Möbler
  4. Böcker
  5. Kläder till barn

Ämnen


Om Myrorna

Myrorna ägs av Frälsningsarmén och allt ekonomiskt överskott från verksamheten går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi är en av Sveriges största och äldsta butikskedjor inom ideell second hand och en betydande insamlingsaktör. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet, ett 30-tal butiker och en webbshop i samarbete med Tradera.

Läs mer på myrorna.se.

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

Presskontakt VD 0736-88 69 70
Anna Östergren

Anna Östergren

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden