Gå direkt till innehåll
Myrorna firar Circular Monday varje dag i veckan

Nyhet -

Myrorna firar Circular Monday varje dag i veckan

I dag, måndagen den 22 november, infaller Circular Monday – motpolen till Black Friday. Huvudbudskapet är tydligt och går väl samman med vad Myrorna förespråkar varje dag: välj cirkulära och hållbara alternativ istället för nyproduktion.

Malmö, 2017. Henning Gillberg är vd för företaget Reparera, vars affärsidé är att lappa och laga trasiga kläder, och reagerar på Black Fridays överkonsumtion. Han myntar begreppet White Monday, som i dag bytt namn till Circular Monday. Under en hashtag sprids uppmaningen om att hyra, dela, laga och handla second han istället för att konsumera nytt. I dag har hashtagen växt till en rörelse världen över.
– Vi gör det enkelt för konsumenten att shoppa med gott samvete och utan att det skadar vår planet, säger Henning Gillberg.

Varje dag är cirkulär på Myrorna
På Circular Mondays hemsida listas de företag som erbjuder just cirkulära varor eller tjänster. I år förväntas 820 företag, organisationer och influencers engagera sig.

På Myrorna är varje dag cirkulär. Tre sorteringsanläggningar tar emot 10 ton kläder varje dag. Genom att inte skänka det du längre använder till Myrorna, kan vi tillsammans förbättra vår miljö. Hela överskottet går dessutom till att hjälpa människor som lever i utsatthet.

Trendutveckling bland framtidens generationer
Yngre generationer har förstått att cirkulär konsumtion är rätt väg att gå. Generation Y eller ”millennials”, som är födda mellan 1980 och 1995, och generation Z, som är födda mellan 1996 och 2010, har miljöfrågor högst upp på agendan. Upp emot 80 procent av de tillfrågade tycker att det är extremt eller väldigt viktigt att företag inför riktlinjer för att främja miljön.
– Bland yngre finns en stor miljömedvetenhet. De kör elscootrar, hyr lägenheter via airbnb och handlar second hand. Det är coolare än att köpa nytt i många kretsar. Att äga någonting hänger inte lika mycket ihop med vår status längre. Idén om ägandeskap håller på att förändras, säger Ronja Karvinen, organisatör för Circular Monday.


Ronjas tre tips till cirkulär konsumtion:

1, Utmana dig själv med frågan ”vad köper jag ofta, som jag kan hitta begagnat istället?”.

2, Reparera varor när de går sönder. Det är till exempel både prisvärt och smidigt att ta sin jacka till en sömmerska istället för att köpa en ny.

3, Prova på att hyra/låna produkter! Flera företag driver till exempel uthyrning av verktyg, så som borrmaskiner. Det hjälper dig att spara både pengar och förvaringsutrymme.

Ämnen

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna
Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden