Gå direkt till innehåll
Foto: Craaford Auktioner/Stefan Frank-Jensen
Foto: Craaford Auktioner/Stefan Frank-Jensen

Nyhet -

Myrorna fick konst av brevbärare – såldes för en halv miljon

En morgon i början av 2021 stod en kartong på Myrornas lastkaj i Ropsten. I den låg uppemot 100 konstverk av den okände konstnären Francois Portin. Nu har verken auktionerats ut för över en halv miljon kronor, där överskottet går till att hjälpa människor som lever i utsatthet.

Francois (eller Frans Peter) Pierre Portin (1935-2021) arbetade som brevbärare på Östermalm och var aktiv inom Stockholmspostens Idrottsklubb. Han levde ett tillbakadraget liv på Södermalm med konsten och litteraturen som främsta umgänge. Francois var blygsam kring sitt konstnärsskap och hade aldrig för avsikt att göra karriär inom området. Vännerna inom idrottsklubben såg honom som en gentleman, som hellre framhöll andra än sig själv.

Skänkte sin konst till Myrorna
Francois Portins pappa Charles Portin var en välkänd konstnär, som bland annat studerat vid konsthögskolan i Weimar och under konstnären Fernand Léder i Paris, där Charles bodde i många år. Han ställde ut i Rom, Florens, Milano och Kairo men när andra världskriget bröt ut flyttade familjen tillbaka till Sverige. Idag finns hans konst representerad i allt från Moderna museet i Stockholm till Galleria Nazionale d’Arte Modern i Rom.

Något år innan sin bortgång i januari 2021 valde den då 85-årige Francois Portin att donera flera av faderns konstverk till Umeå universitet och sin stora boksamling skänktes till antikvariatet Rönnells. Men Francois egen konst testamenterades blygsamt bort till Myrorna.

100 verk för en halv miljon
Tack vare säkra ögon i hanteringen hos Myrorna har Francois Pierre Portins samlade verk nu fått den uppmärksamhet som de förtjänar. Nu har Crafoord Stockholm auktionerat ut den unika upptäckten via Auctionet. Konstverken gick för 556 000 kronor. Hela överskottet går till att hjälpa människor som lever i utsatthet.

Bland de cirka 100 verken finns allt från enkla skisser och blyertsteckningar till gouacher, collage, linoleumsnitt och akvareller med motiv av italiensk arkitektur och orientaliska miljöer. Majoriteten av konstverken är utförda under 1950-talet och har därefter förvarats i en sluten kartong, oramade. Francois Portins konkreta formspråk är besläktat med faderns men påminner också om de konstnärer som ingick i rörelsen ”1947 års män”, ett begrepp som myntades av dåtidens konstkritiker.

Kategorier

Kontakter

Caroline Andermatt

Caroline Andermatt

Presskontakt VD 0736-88 69 70
Anna Östergren

Anna Östergren

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef

Myrorna – en av Sveriges största butikskedjor för second hand

Myrornas uppdrag består i huvudsak av tre delar: vi ska spara på miljön genom att öka återanvändningen i Sverige, vi ska erbjuda arbetspraktik till människor som står långt från arbetsmarknaden och vi ska skapa ett stabilt ekonomiskt överskott som går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Vi har produktionsenheter på flera ställen i landet och ett 30-tal butiker, från norr till söder.

Allt som säljs i våra butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i våra butiker, i klädboxar, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av våra egna lastbilar. Myrorna ägs av Frälsningsarmén.

Myrorna

Tegelbruksvägen 47
145 53 Norsborg
Sweden